Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

INNOVATIE IN HET VOETBAL

INNOVATIE IN HET VOETBAL

17 februari 2019 11:30

Jules Waterman

Innovatie en voetbal. Deze twee woorden waren lange tijd geen vrienden. Met de enorme opmars van data en kunstmatige intelligentie lijkt daar snel een grote verandering in te komen. De drang om het spel sneller, eerlijker en attractiever te maken is groot.

Inmiddels is de VAR een ingeburgerd begrip, worden teamprestaties verbeterd dankzij data-analyses en is de belangstelling voor Voetbal TV overweldigend. Welke andere ontwikkelingen zijn er en wat kunnen we leren van andere sporten?

5 spannende sportinnovaties

1. Competitie-indeling op basis van algoritmen

Generaties voetballers spelen op een te laag of hoog niveau, om dat te voorkomen wil de bond de gevolgen van het geboortejaareffect verkleinen. Er is nu namelijk sprake van een oververtegenwoordiging van spelers in de eerste teams, die zijn geboren in de eerste maanden van een jaar. Hierdoor is er een hogere uitval van spelers die in de laatste maanden van het jaar geboren zijn. Op basis van historische data ontwikkelt de KNVB daarom een algoritme waarmee de teamspeelsterkte van teams kan worden geanalyseerd. Dit gebeurt door uitslagen en de onderliggende cijfers te vergelijken. Aan het einde van het seizoen 2019/'20 moet er een algoritme klaar zijn, waarmee teams automatisch op speelsterkte kunnen worden ingedeeld.

2. Basketballers gaan slimme shirts dragen tijdens wedstrijden

Kortgeleden heeft de EuroLeague Players Association groen licht gegeven voor het dragen van speciale shirts met data-sensoren. Deze technologie registreert en analyseert zoveel mogelijk het gedrag van de spelers. Tijdens de wedstrijden wordt de informatie realtime gedeeld op het HEED-platform (https://heedlive.com/), waarmee fans een extra beleving krijgen rondom hun sport. De EuroLeague Players Association volgt hiermee de Americain Footballers uit de NFL. Zij spelen met sensors en chips in hun schouderstukken. Ook de National Hockey League (NHL) doet op dit moment tests. De fans van de Europese basketbalcompetitie kunnen binnenkort realtime volgen wie bij een dunk het hoogste springt, of het publiek het meest in vervoering brengt. 

3. Toeschouwers participeren in wedstrijden

Op het jaarlijkse innovatie-evenement South By South West in Texas Amerika worden ieder jaar de nieuwste trends en ontwikkelingen op sportgebied gedeeld. Zoals de Fan Controlled Football League, kortweg FCFL. Het is een techniek waarmee twee werelden bij elkaar worden gebracht: live sport en gaming (https://www.youtube.com/embed/A4PSH4MYh9o). FCFL doet dit via platform Twitch, waar fans realtime met de beelden van de live-competitie hun eigen wedstrijd kunnen bepalen (https://www.twitch.tv/).

4. Platform voor esporters

Op het platform Learn2play kunnen esporters hun skills verbeteren in een ecosysteem met andere esporters. Op het platform zijn 1 miljoen spelers geregistreerd. Er worden eigen toernooien georganiseerd, trainingen gegeven en wedstrijdanalyses gemaakt.

5. Social network voor spelers, coaches en teams

In de hockeywereld maakt Urusports furore. Op dit platform worden wereldwijd spelers, coaches en teams met elkaar gematcht. Uru wordt onder meer gebruikt om nieuw talent te scouten (https://www.urusports.co/).

Wat vinden we van de aanpassing van de speeldagenkalender?

Met voortdurende steekproeven probeert de KNVB te toetsen of nieuw beleid en introducties van maatregelen snel en succesvol verlopen of moeten worden bijgesteld. Zo ook de nieuwe speeldagenkalender.

Onderzoek wijst dat 58 procent van de respondenten zeer tevreden is met de nieuwe competitieopzet (seizoen 2017/’18). 68 procent is het ermee eens dat de competitie in september begint. Men heeft bovendien een voorkeur uitgesproken om tijdens de vakanties (herfst-, voorjaars- en meivakantie) één week te voetballen. Zes op de tien respondenten is blij met het eindigen van de reguliere competitie in mei. Bij een gelijke eindstand in de reguliere competitie hebben een beslissingswedstrijd/reeks (39,1 procent) en het doelsaldo (38,6 procent) de voorkeur.

 

Bron: KNVB
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!