Scheidsrechter

Letschert, R.

Accommodatie

Onbekend

Bij AGOVV gaven de spelers die het verschil moeten maken niet thuis. Maar daarin lag ‘m zaterdagmiddag slechts voor een deel het verschil in de topper tegen DSV’61. Het was vooral de scheidsrechter die het verschil bepaalde. Dankzij meneer Letschert uit Lelystad ligt de titelstrijd in de derde klasse B weer volledig open. En dat het verschil met 4-1 erg ruim in het voordeel van de club uit Doornspijk uitviel, moet AGOVV’s technische staf ook meer dan voldoende stof tot nadenken geven.

Tot aan het rustsignaal hoefde AGOVV zich nergens zorgen om te maken. In een kijkspel dat voor de neutrale toeschouwer een kwelling voor het oog was, liep vanuit Apeldoorns zicht alles naar wens. Yuri Brentjens opende na ruim een half uur de score. Vlak voor de thee had de Blauwen-clubtopscorer de voorsprong kunnen verdubbelen. Met 0-2 had AGOVV de wedstrijd al halverwege in het slot kunnen gooien en mogelijk zelfs de titelrace voortijdig in eigen voordeel kunnen beslissen. Zover kwam het niet. De heer Letschert besliste anders…

De leidsman uit Lelystad zette na de pauze het tot dan toe tamme duel op de kop. Met fatale gevolgen voor AGOVV. Afgezien van de arbiter zelf wist niemand nou precies waarom DSV ’61 een penalty kreeg. In de 56e minuut legde de heer Letschert tot verbazing van de een en ontzetting van de ander de bal plotseling op de stip. Julius Wille, wiens lichte beroering van een tegenstander bestraft werd, was zich na afloop van geen kwaad bewust. Zelfs DSV-trainer Jan de Ruiter werd aangenaam verrast. De thuisploeg accepteerde het geboden buitenkansje hoe dan ook gretig. Johan Westerink nam het presentje dankbaar aan en bracht de Doornspijkers vanaf elf meter op gelijke hoogte: 1-1.

Een gevoelige tik voor de Blauwen. DSV ’61, dat Martijn Harleman in de AGOVV-goal in de eerste helft nauwelijks serieus op de proef had gesteld, rook plotseling bloed. Vijf minuten later kwam het door toedoen van Alfred Hofmeijer zowaar op een 2-1 voorsprong. Om een nederlaag te voorkomen moest koploper AGOVV vanaf dat moment alles op alles zetten. Tegen elf tegenstanders wees zich dat in het voorgaande uur al uit als een lastige klus, tegen twaalf man werd het nóg moeilijker.

De scheidsrechter eiste in de 67e minuut echter andermaal een negatieve hoofdrol op. Na zijn cadeautje aan DSV ’61 van ruim tien minuten eerder begreep ditmaal werkelijk niemand waarom hij AGOVV géén strafschop toekende toen Lars Hoekman binnen de beruchte lijnen over de knie ging van een Doornspijkse verdediger. Een schoolvoorbeeld. Duidelijker dan deze situatie kon het nauwelijks. Zelfs een blinde had dit kunnen waarnemen. Alleen de heer Letschert niet. De arbiter wuifde de claim op een penalty weg, waarmee hij AGOVV voor de tweede keer op een cruciaal moment in de wedstrijd ernstig benadeelde.

Hofmeijer (80.), met zijn tweede goal, en voormalig WSV’er Martijn Lieferink (83.) deden wél wat hun opponenten in het blauw nalieten. Zij troffen aan de andere kant van het veld namens de thuisclub nog twee keer doel. Eindstand: 4-1. Behoorlijk geflatteerd. Maar wel goed voor drie punten voor DSV ’61, dat door deze zege de kop van de ranglijst weer deelt met AGOVV. VSCO ’61, op 7 mei in Oosterwolde de volgende tegenstander van Jerry Cooke’s gestrande vlaggenschip, volgt het leidende duo op drie punten en blijft twee duels voor het einde eveneens nog kanshebber op het kampioenschap in de derde klasse B.

Jerry Cooke moest na afloop op z’n tanden bijten om geen dingen te zeggen die hij bij nader inzien zou berouwen. “Die penalty was hét kantelpunt in de wedstrijd. Het is mij een raadsel waarom hij die penalty geeft. Mijn spelers zeggen dat het geen strafschop was. En even later gaat Lars over de knie, en dan geeft hij niets. Het is de tweede keer dat wij deze scheidsrechter hadden. Laat ik het er maar op houden dat hij zeker niet in ons voordeel fluit.”

Dat AGOVV de titelstrijd in Doornspijk had kunnen beslissen en er het nodige op het spel van zijn ploeg viel aan te merken, besefte Cooke maar al te goed. “We hebben te weinig gevoetbald. We hebben het vooral in de tweede helft niet goed gedaan. We konden de bal niet meer in de ploeg houden en wonnen geen duels meer. We hebben nog geprobeerd door één op één te gaan spelen, maar na die 3-1 weet je dat het niet meer goed komt. Dit doet zeer. We moeten nu proberen onze wonden te likken en de boel weer bij elkaar rapen. Er is nog steeds niks verloren, maar we hebben het niet meer in eigen hand. Het zag er zo mooi uit na 45 minuten.”